Categories
NASIONAL SELANGOR

Menteri dipelawa lawat empangan buktikan air cukup

SHAH ALAM, 23 MEI: Bekalan air mentah di Selangor hari ini bukan sahaja mencukupi malah berada di tahap berlebihan sehingga mampu menyebabkan kejadian banjir di beberapa tempat di negeri ini.

Mengikut data yang dikeluarkan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) pada Mei 2012 simpanan air mentah di tujuh empangan di negeri ini melebihi seratus peratus simpanan.

Statistik tersebut di edarkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi menyangkal dakwaan Menteri Kerajaan Pusat, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui dan pemimpin Umno-BN Selangor yang tahap bekalan air Selangor pada paras kritikal.

Abdul Khalid berkata, jumlah takungan sumber air di empangan Negeri Selangor adalah sebanyak 522.655 juta meter padu.

“Sejak Febuari 2012, semua tujuh empangan berada dalam keadaan memuaskan dan mampu untuk membekalkan sumber air kepada semua loji pembersihan air Selangor.

“Melalui rekod pemantauan tahunan LUAS, semua empangan mampu membekalkan sumber air dan belum pernah mencecah tahap kritikal yang ditetapkan dalam lengkuk operasi empangan (dam rule curve),” kata Abdul Khalid di dalam satu sidang media di sini.

Sebelum ini, Peter pernah dilaporkan berkata, di dalam Dewan Rakyat pada April bahawa rizab bekalan air di empangan Selangor pada tahap 2.4 peratus. Rizab optimum adalah pada 10 ke 15 peratus.

Akan tetapi kenyataan tersebut bercanggah dengan laporan LUAS, kata Abdul Khalid.

“Ini jelas menunjukkan bahawa kenyataan bahawa kadar rizab air di Selangor hanya tinggal 2.4 peratus sahaja berbanding kadar sepatutnya iaitu 20 peratus, adalah salah,? tegas Abdul Khalid.

Abdul Khalid mempelawa Peter, iaitu Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, pemimpin Umno-BN Selangor dan media untuk melawat empangan air bagi membuktikan kadar rizab air negeri berada dalam tahap yang selesa.

Selain itu, Abdul Khalid menegaskan Kerajaan Selangor tidak akan menentang pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 dan mahu projek itu dimasukkan di dalam pakej penyelesaian penyusunan semula industri perkhidmatan air selaras dengan Akta Industri Pembekalan Air 2006 (WSIA).

Cadangan pakej itu juga akan membolehkan Kerajaan Selangor mengambilalih pembekalan dan pengurusan air daripada syarikat konsesi.

Bagaimanapun menurut Abdul Khalid, cadangan pembinaan projek penyaluran air mentah Pahang-Selangor termasuk pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 itu tidak perlu diberikan keutamaan pada masa sekarang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.