Categories
SELANGOR

Unisel Terima Banyak Pengiktirafan Di Bawah Pakatan

SHAH ALAM, 11 JUL : Kerajaan Negeri hari ini memaklumkan Universiti Selangor (Unisel) menerima pelbagai pengiktirafan dari dalam dan luar negara, sejak Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pemerintahan pada 2008.

Demikian ujar Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali semasa menjawab pertanyaan Datuk Amiruddin Setro (BN-Jeram) berhubung kejayaan Unisel yang boleh dibanggakan.

Menurutnya, kedudukan Unisel adalah setaraf dengan Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) apabila menerima pengiktirafan daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), pada 2009.

?Unisel juga dikenali Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), berbanding dengan universiti di bawah pentabdiran Umno-BN.

“Ada juga berita Unisel yang disiarkan dalam akhbar pro kerajaan menceritakan tentang pencapaian Unisel antaranya menjadi juara mencipta model satelit nano dan pertukaran pelajar ke Jepun.

?Selain itu, ada juga akhbar melaporkan tentang kejayaan Unisel melahirkan pelajar terbaik dalam bidang kejuruteraan yang mendapat pengiktirafan Institut Kejuruteraan Malaysia,? katanya di dalam Persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini.

Beliau berkata, jumlah kemasukan pelajar pada tahun ini juga meningkat sebanyak 13,528 sehingga Jun lalu, berbanding ketika Umno-BN mentadbir Selangor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.