Categories
NASIONAL

Politikkan Laporan Talam: Adun Permatang Didakwa Hina Penjawat Awam

SHAH ALAM 23 NOV : Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) kecoh apabila Sulaiman Razak (BN-Permatang) dikatakan menghina penjawat awam dengan mempolitikkan laporan Talam.

Pertelingkahan di antara Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan Sulaiman itu berlaku apabila Adun Umno itu mula mempertikai kemampuan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dalam membuat penilaian tanah di Bukit Beruntung.

“Permatang jangan suka-suka menghina kakitangan awam, saya sudah arahkan mereka nilai semula perkara itu. Tanah yang dinilai itu berasaskan pertanian.

“Jika dibandingkan dengan tempat di Ijok sendiri, antara pertanian dan komersial tentu Permatang sendiri juga memilih komersial. Ini cuma perbezaan antara penilaian dari segi andaian itu sebab ada perbezaan,” tegas Abdul Khalid.

Dalam sesi perbahasan isu penstrukturan hutang Talam itu, Abdul Khalid berkata beliau (Sulaiman) sengaja mahu membangkitkan emosi rakyat berhubung isu terbabit.

“Saya bukan sengaja nak merendahkan mutu, tetapi saudara sengaja sebab mahu dapatkan kebangkitan emosi.

“Bukan cara seperti dulu, sebelum ini, bolehlah Menteri Besar tulis lulus, pengsan penjawat awam. Pegawai Daerah lebih penting dari Menteri Besar.

“Jangan pusingkan untuk politik, saya kutip RM392 juta untuk tolong rakyat yang pentadbiran dulu tidak kutip.

“Ini pandai buat drama besar sahaja tapi duit tak dapat kutip juga, kalau Umno-BN benar-benar nak buat macam Talam, saya cabar buat untuk kes National Feedlot Corporation (NFC),” sindir Abdul Khalid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.