Categories
NASIONAL

Mohon Tambah Kerusi Cuma Perkara Biasa, Anwar

Anwar Kerusi DAP 01

PETALING JAYA, 20 DIS: Soal permohonan pertambahan kerusi bertanding merupakan perkara biasa yang dibangkitkan setiap parti komponen Pakatan Rakyat berdasarkan kebolehupayaan memenangi sesebuah kerusi yang bertanding.

Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara ini dibincangkan di peringkat dalaman dan isu ini sengaja ditimbulkan oleh Umno-BN dengan hanya merujuk kepada Konvensyen DAP yang berlangsung di Pulau Pinang tempoh hari.

Menurut Anwar, jika permintaan DAP yang mahu lebihan kerusi pada Pilihan Raya Umum (PRU13) akan datang adalah tidak munasabah ia tidak akan diterima baik.

“Kalau dia (DAP) mintak melebihi yang munasabah tentu kita tidak dapat terima tetapi (permintaan penambahan kerusi) memang dibenarkan. PKR juga meminta beberapa kawasan, sama seperti PAS.

“Cuma kebetulan kenyataan itu dari DAP,” katanya ketika dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR hari ini.

Setakat ini, perkara ini masih berada dalam peringkat perbincangan oleh Jawatankuasa Perundingan dan belum sampai kepada Anwar secara rasmi.

“Pembahagian kerusi sudah selesai 90 peratus. Cuma ada beberapa kerusi di Pulau Pinang (1), Kedah (1), Perak (2). Ada sikit di Sabah dan Sarawak. Namun keseluruhannya 90-95 peratus dah selesai.

“Dalam tradisi Pakatan kita akan bincang namun akhirnya peringkat jawatankuasa yang akan buat keputusan.

“Pertambahan dan kekurangan kerusi bagaimanapun akan dibuat berdasarkan prestasi parti dan kawasan mereka pada 2008. Tetapi kita juga sentiasa mengelak perbincangan terbuka kerana ia akan rumitkan negeri dan parti masing-masing,” katanya.

Secara sinis Anwar menyatakan di dalam Umno sendiri tidak mempunyai ahli berbangsa Cina dan keputusan di dalam pemilihan DAP digunakan untuk menimbulkan sentimen ‘Melayu’ disifatkan tidak wajar.

“Semua orang tahu majoriti ahli DAP adalah Cina. Dia (DAP) tidak pernah sorok. Majoriti perwakilan pun Cina. Sekarang penambahan penyertaan ketara orang-orang Melayu dalam DAP cuma mungkin tidak cukup memberikan dokongan dan impak dari segi pimpinan,” katanya lagi.

Pada minggu lalu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata partinya mahu tambahan 13 kerusi iaitu tiga di kawasan Parlimen dan 10 bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk Semenanjung Malaysia pada pilihan raya umum akan datang.

Pertambahan 13 kerusi itu katanya adalah atas dasar semangat setiakawan dan tulus kepada PAS dan PKR.

Anwar Kerusi DAP 02

Anwar Kerusi DAP 03

Leave a Reply

Your email address will not be published.