Categories
NASIONAL SELANGOR

CAPEX Duit Rakyat, Selangor Sekat Kerana Syabas Tak Guna Dengan Baik

Xavier 1 Semenyih Loji 01

 

SHAH ALAM 23 JAN : RM 325 juta yang hilang tanpa sebab dan gaji pengerusi eksekutif yang kian melambung adalah antara sebab Kerajaan Negeri memberhentikan Perbelanjaan Modal Pembangunan (capex) yang digunakan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Ini kerana capex adalah dana awam yang diberikan Kerajaan Persekutuan kepada Syabas untuk kerja-kerja mengatasi masalah dalam sistem agihan air dan untuk mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW).

Mengikut perjanjian penswastaan air 2004, Capex diberikan kepada Syabas dengan rundingan Kerajaan Negeri, kata Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Dr Xavier Jayakumar.

Menurut risalah isu air Kerajaan Selangor, Syabas juga telah melanggar perjanjian 2004 dengan membeli paip gantian bernilai RM 375 juta daripada syarikat yang dipunyai oleh pengerusi eksekutifnya sendiri.

Syabas juga membelanjakan RM 51.2 juta untuk mengubahsuai pejabatnya sedangkan Jabatan Kawalselia Air Selangor hanya meluluskan RM 23.3 juta.

Lebih dari itu, sekurang-kurangnya 72 peratus daripada kontrak yang bernilai RM 600 juta dianugerahkan melalui proses rundingan terus – kaedah yang telah dibuktikan boleh membawa kepada pembaziran dan penambahan harga.

Tindakan-tindakan ini kata, Dr Xavier menunjukkan bahawa Syabas tidak menggunakan duit tersebut dengan betul seperti yang ditetapkan perjanjian dengan Kerajaan Negeri.

Oleh itu, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Kerajaan Negeri, selaku pemilik aset perkhidmatan air dan pihak yang bertanggungjawab memastikan ia berjalan dengan baik untuk rakyat, berhak menyekat capex Syabas.

Dr Xavier menyangkal dakwaan yang dibuat Syabas di dalam beberapa iklan di surat khabar milik Umno-BN yang menyalahkan Kerajaan Negeri dalam masalah gangguan air di Lembah Klang baru-baru ini.

Dakwaan di dalam iklan tersebut adalah bahawa gangguan bekalan yang berpunca daripada kegagalan rumah pam wangsa maju yang terpaksa beroperasi lebih daripada kapasiti (overload).

Manakala penambahbaikan kepada sistem agihan air di kawasan itu tidak dapat dijalankan kerana Kerajaan Negeri telah menyekat perbelanjaan capex untuk tujuan itu.

“Syabas tak mahu terbuka dan berkerjasama dengan Kerajaan Negeri, sebab itu kita ambil keputusan untuk hentikan capex sementara sampai dia boleh setuju isytihar kerja yang akan dilakukan.

?Sebab itu kita mahukan satu audit terbuka dibuat dan tunjukkan kepada rakyat Selangor bagaimana peruntukan itu digunakan oleh Syabas. Sebab itu kita berhentikan Capex,? kata Dr Xavier ketika dihubungi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.