Categories
NASIONAL

Pemberian bonus kakitangan awam perlu ditaut prestasi kerja

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 8 OKT: Pemberian bonus kepada kakitangan sektor awam ketika ini dianggap tidak memberi kesan signifikan keatas produktiviti dan mutu perkhidmatan.

Mantan Pengarah Bank Negara, Dr Rosli Yaakob berkata pemberian yang lazimnya diumum dalam belanjawan tahunan atau menjelang musim perayaan diberi sama-rata tanpa mengambil-kira prestasi kerja, lantas menyebabkan perbelanjaan Kerajaan meningkat tanpa timbal-balik untuk rakyat.

rosli“Pertama, pada masa sekarang, kalau umum sebulan, semua dapat sebulan. Kedua jumlah bonus sebulan bukanlah suatu jumlah yang besar sebenarnya dan ketiga tak dikaitkan dengan prestasi.

“Sudah tiba masanya bayaran bonus dibuat berdasarkan prestasi semasa kakitangan awam ini. Contohnya wujudkan jumlah minima sebulan gaji dan maksima mungkin sehingga dua bulan gaji.

“Ini bermakna semua orang dapat bonus tetapi jumlah bayarannya bergantung kepada prestasi masing-masing. Kalau dia kerja bagus dia dapat bayaran bonus lebih,” kata Dr Rosli.

Beliau bagaimanapun menyarankan Kerajaan mewujudkan satu mekanisma penilaian permarkahan yang telus terlebih dahulu bagi mengelakkan budaya membodek dikalangan penjawat awam.

Tanpa mekanisma itu, prestasi sesetengah penjawat awam akan kekal di takuk lama walaupun menerima bayaran bonus dan juga pelbagai insentif lain daripada Kerajaan dengan menggunakan dana awam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.