Categories
NASIONAL

Nurul Izzah : Siasat Kecacatan MATSMP Demi Keselamatan Negara

 

SHAH ALAM 5 JULAI : Perdana Menteri digesa memberikan perhatian segera berhubung kecacatan sistem Malaysian Air Traffic Services Modernization Programme (MATSMP) Improvement Phase 2 (MIP-2) yang dinaiktaraf baru-baru ini.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dalam kenyataan medianya mempersoalkan tindakan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha yang tidak menjawab soalan di parlimen pada 12 Jun lalu.

Ia membabitkan kos keseluruhan naik taraf sistem MATSMP berjumlah RM128.4 juta ini dan keberkesanannya.

Sebelum ini, dalam jawapan Kong Cho Ha berkata, kos Malaysian Air Traffic Services Modernisation Program Improvement Project Phase 2 (MIP-2) adalah RM128.4 juta dan berjalan baik tanpa apa-apa insiden.

Kementerian Pengangkutan turut mengatakan bahawa sistem yang disediakan Selex memenuhi piawaian International Civil Aviation Organization (ICAO).

Namun menurut Izzah, dalam surat DCA bertarikh 13 Jun lalu ada membangkitkan ?gangguan-gangguan kecil? terhadap sistem ini.

Ia bercanggah dengan kenyataan Pegawai Kawalan Trafik Udara (ATC) di Subang dalam surat bertarikh 4 Januari bahawa wujud ?kecacatan yang jelas yang menyebabkan sistem menjadi tidak stabil?.

Jelas Izzah, projek bernilai RM244.5 juta itu diberi kepada Selex Sistemeni Integrati (Selex) dan Advanced Air Traffic Systems (AAT) dengan kontrak selama lima tahun.

Beliau berkata, berdasarkan dokumen sebut harga penyelenggaraan untuk setiap tahun berjumlah RM45,142, 987.

?Ia meliputi Kawalan Trafik Udara (ATC) Kuala Lumpur, Subang Interim, Stesen Radar Pengawasan Menengah Monopulse (MSSR) Genting, Stesen Pengawasan Radar Rendah (PSR) dan Pengawasan Radar menengah (SSR) Langkawi, Kuching, Kota Kinabalu dan Miri.

?Ia turut melibatkan stesen PSR, SSR dan ATC Johor Bahru, Kota Bharu, Sibu, Penang, Tawau serta Kuala Terengganu,? katanya.

Namun apa yang dikesalinya, kedua-dua syarikat itu bukan sahaja didakwa gagal menyelenggara sistem radar malah wujud kecacatan sistem trafik hingga mengancam keselamatan ruang udara.

Dakwa Izzah, maklumat dalaman diperoleh daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) mendapati, sistem radar telah beku (frozen) daripada 0614z hingga 0625z selama lima saat.

?Selain itu, berlaku ?rebooting? komputer pegawai-pegawai trafik udara dan tiada pertukaran teknologi seperti yang dijanjikan Selex dan AAT.

?DCA terpaksa menunggu jurutera dari Itali hingga melambatkan bantuan teknikal yang diperlukan sedangkan kos kontrak adalah tinggi,? ujar Izzah.

Pada 8 Jun lalu, Izzah mendedahkan, projek MATSMP bernilai RM280 juta diberi kepada Selex dan AAT secara tender tertutup.

Leave a Reply

Your email address will not be published.