Categories
NASIONAL

JAIS Boleh Siasat Izzah Untuk Lerai Kekeliruan

SHAH ALAM 7 NOV : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengalu-alukan siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berhubung dakwaan menyokong kebebasan beragama.

Dalam satu sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat EXCO petang tadi, beliau menganggap ia langkah positif untuk membuka perbincangan sesama Islam dan menguatkan persefahaman ummah.

“Menjadi tanggungjawab JAIS untuk pro-aktif dan memahami maksud sebenar kenyataan Nurul Izzah seterusnya menyelesaikan sebarang kekeliruan supaya tiada perbezaan pemahaman.

?Satu perkara yang jelas ialah tiada orang Islam yang mahukan saudara Islamnya meninggalkan agama kerana adalah menjadi tanggungjawab orang Islam untuk menjaga masyarakat Islam lain dengan lebih baik,? katanya lagi.

Beliau juga menyokong dan memuji kesediaaan Nurul Izzah untuk berjumpa JAIS bagi menerangkan maksud sebenar di sebalik ucapannya yang didakwa diputar belitkan oleh media dan penulis blog.

?Saya dapati ada sesetengah laporan berita yang lari konsep awal (maksud sebenar) termasuk Utusan Malaysia yang menyiarkan laporan seolah-olah kenyataan Nurul Izzah itu ke arah ?kenerakaan?.

?Pada saya ini perkara ini tidak betul dan kita perlu selesaikan dengan baik demi kebaikan umat Islam bersama,? katanya.

Izzah sebelum ini, dalam satu forum di Subang Jaya didakwa berkata bahawa tiada paksaan wajar dikenakan dalam beragama.

Susulan kenyataan tersebut, Pengarah JAIS, Marzuki Husin berkata tindakan boleh dikenakan ke atas Izzah jika didapati bersalah mengeluarkan kenyataan yang boleh memesongkan akidah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.