Categories
NASIONAL SELANGOR

MB Manfaat Kutipan Hutang Talam Untuk Kesejahteraan Rakyat

SHAH ALAM, 30 NOV – Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid menegaskan akan memanfaatkan hasil kutipan hutang Talam Corporation bernilai RM392 juta untuk kesejahteraan rakyat.

Bercakap pada sesi penggulungan Dewan Negeri Selangor(DNS), Abdul Khalid berkata tanah-tanah pembelian GLC ini mampu memberikan nilai pulanganyang tinggi menerusi projek pembangunan perumahan dan komersil yang dirancang pada masa depan.

“Keputusan dari kutipan ini kita menyelamatkan tanah-tanah ini daripada dirampas dan dijual oleh bank.

“Malah kita menggunakan aset-aset ini untuk mendapatkan semula hutang Talam kepada GLC menerusi Menteri Besar Incorporated (MBI),” katanya.

Jelasnya, bagi memastikan hutang ini dijamin dapat dikutip, satu perjanjian penyelesaian menyeluruh ditandatangani bersama Talam.

Setakat ini, Nilai Pembangunan Kasar (GDV) secara keseluruhan bernilai RM4,146 juta untuk tanah-tanah yang dibeli oleh Perbadanan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Tanah-tanah tersebut adalah Bukit Beruntung (PKNS) bernilai RM133 juta, Bukit Beruntung (PNSB) bernilai RM2,378 juta dan di Bestari Jaya (PNSB) pula bernilai RM1,635 juta.

Jelas beliau lagi, penilaian terbaru Pejabat Tanah dan Galian Selangor pada 26 November lalu terhadap tanah di Bukit Beruntung mendapati tanah berkenaan dianggarkan bernilai RM475 juta berasaskan status tanah bercampur.

Keadaan ini sekaligus mencerminkan Kerajaan Negeri berjaya menghasilkan nilai ekonomi dan sosial menerusi pelunasan hutang-hutang Talam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.