Categories
SELANGOR

Iklan Haram: MPK turunkan 2,000 poster setiap bulan

mpk 4

SHAH ALAM 17 JAN : Sekurang-kurangnya 2,000 keping poster dan papan iklan termasuk iklan sindiket pinjaman wang haram atau ah long diturunkan setiap bulan dalam operasi yang dilakukan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

mpk 2Pemangku Yang Di Pertua MPK, Ehsan Mukri berkata, walaupun kegiatan itu seakan tidak pernah berhenti namun MPK akan tetap meneruskan usaha menurunkan iklan haram itu.

Katanya, pihak MPK akan membawa isu itu ke peringkat yang lebih tinggi antaranya perbincangan bersama dengan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).

Beliau berkata ia termasuk mencadangkan nombor yang tertera di iklan itu disekat supaya orang ramai tidak dapat menghubungi pihak yang mempamer iklan.

“Langkah itu dilihat mampu menangani aktiviti tidak bermoral itu selain kerjasama daripada masyarakat setempat untuk melaporkan segera jika terdapat kes meletakkan iklan haram di kawasan mereka,” katanya dalam satu kenyataan media.

Ehsan berkata, pada masa yang sama, MPK akan menjalankan pemantauan dan operasi secara berterusan supaya masalah seperti itu dapat dikawal daripada terus berleluasa.

“Setakat ini, pihak majlis akan membuat melupuskan poster dan iklan ah long haram itu setiap tiga bulan sekali di pusat pelupusan sampah yang terletak di Jeram,” katanya.

mpk 1

 

mpk 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.