Categories
SELANGOR

MB : Sentiasa Menyokong Usaha PKNS Membina Rumah Mampu Milik

pkns

HULU SELANGOR 8 FEB : Satu lagi projek Rumah Mampu Milik (RMM) yang dibangunkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang dikenali Projek Idaman PKNS Antara Gapi bakal berada di pasaran menjelang Disember 2014.

Ia merupakan projek Rumah Mampu Milik ketiga yang dibina PKNS selepas di Bukit Botak Selayang dan Bandar Baru Bangi.

Timbalan Pengurus Besar PKNS, Ir Abdul Ghani Hashim berkata projek itu bakal menempatkan 129 unit rumah teres 1 1/2 tingkat pada harga bermula dari RM100,000 – RM120,000 sebuah bergantung kepada keluasan lot tapak.

“Bahkan menerusi harga menarik yang ditawarkan, PKNS menanggung subsidi sebanyak RM4.2 juta,” katanya.

pkns1Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri Selangor sentiasa menyokong usaha menyediakan Rumah Mampu Milik bagi memastikan rakyat memiliki rumah sendiri.

Katanya, PKNS membina projek perumahan kos tinggi bukanlah untuk mengaut keuntungan semata tetapi ia disalurkan kepada masyarakat yang belum memiliki rumah.

Ujarnya, ia dilakukan dengan memberi subsidi kepada projek RMM seperti di Bukit Botak sebanyak RM79.6 juta dan di Bandar Baru Bangi sebanyak RM12 juta.

“Dengan pencapaian PKNS selama ini yang tidak mempunyai projek terbengkalai, saya harap rakyat Selangor terus memberikan sokongan kepada PKNS,” katanya.

Abdul Khalid berkata demikian dalam Majlis Pecah Tanah Rumah Idaman PKNS Antara Gapi di Serendah di sini.

Dalam pada itu, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad berkata, Kerajaan Selangor telah mewujudkan Jawatankuasa Teknikal Rumah Mampu Milik dalam usaha mempercepatkan pelaksanaan keputusan pembangunan itu.

Katanya, jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Lembaga Perumahan Hartanah Selangor dan ia dianggotai oleh Pejabat Tanah dan Galian Selangor serta Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Selangor.

“Setakat ini seramai 942 pemohon telah mengisi borang untuk memohon perumahan mampu milik,” kata Iskandar.

pkns2

Leave a Reply

Your email address will not be published.