Categories
SELANGOR

MB Hadir Beri Penghormatan Pada Jenazah Komando 69

MB Melawat Jenazah Polis Lahad Datu 01

SHAH ALAM 2 MAC : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tiba di Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hari ini bagi memberi penghormatan terakhir kepada dua anggota komando polis yang terkorban di Lahad Datu, semalam.

Jenazah dua anggota komando polis VAT-69 itu, Inspektor Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabaruddin Daud, selamat tiba jam 12.30 tengah hari tadi dibawa oleh pesawat Charlie 130.

MB Melawat Jenazah Polis Lahad Datu 02Kedua-dua mereka terkorban dalam kejadian tembak-menembak antara anggota polis dan penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina semalam.

Dalam kejadiaan pukul 9.50 pagi itu, 12 penceroboh terbunuh. Mereka sebahagian daripada 180 pengikut ?Sultan Sulu? yang dikepung pasukan keselamatan di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo.

Kumpulan penceroboh itu telah berkampung di kawasan Lahad Datu selama lebih dua minggu bagi menuntut hakmilik kepada negeri Sabah yang mereka dakwa kepunyaan Kesultanan Sulu.

Dalam operasi tersebut juga, seramai tiga lagi anggota polis tercedera iaitu Koperal Mohd Tarmizi Hashim, Koperal Mohd Qaiyum Afzal Zulkifli dan Koperal Azman Ampong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.