Categories
SELANGOR

MB : Projek Datum Jelatek Beri Manfaat Kepada Bumiputera

MB pc tie belang 01

SHAH ALAM 7 MAC : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyatakan pembangunan Projek Datum Jelatek di Keramat perlu diteruskan kerana memberi kebaikan kepada negara, negeri dan masyarakat Bumiputera.

Menurutnya, menjadi tugas Kerajaan Negeri untuk menerangkan manfaat daripada projek yang bakal dibangunkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) itu kepada sesetengah pihak yang melakukan bantahan terhadapnya.

“Saya rasa mereka berhak untuk melakukan bantahan dan saya ada hak untuk menerangkan apa yang saya mahu lakukan.

“Pada akhirnya itu yang terbaik untuk rakyat, tiada kepentingan peribadi,” katanya sewaktu ditanya pemberita di Bangunan SUK hari ini.

Sebelum ini, Abdul Khalid menyangkal dakwaan bahawa komuniti Melayu di kawasan Jelatek, Kuala Lumpur terpinggir akibat projek pembangunan bercampur Datum Jelatek.

Sebaliknya penduduk Melayu yang menjual kediaman mereka untuk projek itu menerima keuntungan berlipat kali ganda apabila PKNS membayar RM300,000 kepada mereka.

Abdul Khalid menjelaskan bahawa premium tinggi RM300,000 tersebut bermakna pemilik pangsapuri kos rendah yang rumah mereka dibeli untuk projek tersebut menerima keuntungan hampir RM280,000 setiap seorang.

Ini kerana harga asal pangsapuri kos rendah mereka hanya sekitar RM 20,000.

Keuntungan tersebut membolehkan penduduk terlibat membeli kediaman lain yang jauh lebih selesa berbanding pangsapuri asal mereka yang mempunyai dua bilik.

Pembangunan di Datum Jelatek juga telah meningkatkan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) bernilai RM1 bilion dengan 50 peratusnya akan dimiliki oleh golongan Bumiputera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.