Categories
NASIONAL SELANGOR

MB : Faekah kekal Setpol sehingga penyusunan semula – FOKUS

Sinopsis

FOKUS Untuk 09092013

Saksikan secara langsung “FOKUS” yang bersiaran pada hari ISNIN hingga JUMAAT. Pelbagai berita dan maklumat terkini negeri dan nasional yang kami sediakan untuk anda.

Paparan menarik untuk hari ini :

1. Menteri besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Faekah Husin dikekalkan sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Besar beliau sehingga proses penyusunan semula pejabat Menteri Besar selesa.

2. Persidangan Antarabangsa Pembangunan Mualaf 2013 anjuran Kolej Universiti Antarabangsa Selangor (KUIS) mendapat pujian dari Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana mendekati isu pembangunan mualaf berdasarkan kajian keatas pengalaman dari pakar-pakar terlibat.

3. Ketua Biro Guaman PKR, Latheefa Koya berkata, keengganan polis membuat siasatan baru kes pembunuhan Altantuya Shariibuu, menunjukkan sikap tidak lepas tangan pihak berkuasa itu dalam memberi keadilan kepada mangsa.

4. Kerajaan tidak wajar meletakkan kesalahan kepada takdir semata-mata apabila harga barangan keperluan harian naik ketika ada kumpulan hidup mewah, kata Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

5. Rafizi Ramli hari ini menuntut keikhlasan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar untuk mengemukakan usul tergempar kenaikan harga minyak di Parlimen selepas menolak tawaran mengadakan perdebatan berhubung isu berkenaan.

6. Kerajaan Negeri mensasarkan sebanyak 30 peratus kerja-kerja pembersihan dalam kawasan perbandaran akan dilakukan oleh pihak dalaman pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam tempoh tiga tahun akan datang, kata Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Khim

7. Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan mendapatkan kelulusan Kerajaan Negeri bagi penubuhan Polis Bantuan dengan seramai 100 orang anggota bagi mempertingkatkan tahap keselamatan bandar raya itu menjelang 2014, kata Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan.

8. Exco Belia, Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, projek tebatan banjir akan dilaksanakan Kerajaan Negeri bagi mengatasi kejadian banjir kilat yang berlaku di beberapa kawasan di sekitar Shah Alam dan Klang baru-baru ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.