Categories
SELANGOR

Perlantikan Alinah Akan Memberdayakan Wanita

Datin Paduka Alinah Ahmad

SHAH ALAM 21 DIS : Perlantikan Datin Paduka Alinah Ahmad sebagai Datuk Bandar wanita pertama di Malaysia akan memperkukuhkan lagi usaha Kerajaan Selangor dalam pemberdayakan wanita.

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknnologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata harapan wanita Selangor amatlah besar terhadap semua wanita yang menjawat jawatan-jawatan penting dalam sektor awam.

?Pengalaman dan dedikasi beliau dalam perkhidmatan awam di negeri Selangor serta keperihatinan beliau terhadap isu-isu wanita akan memberi impetus kepada usaha-usaha wanita di Selangor.

?Tahniah dan syabas di atas perlantikan julung kalinya seorang wanita menjawat jawatan tertinggi di peringkat Pihak Berkuasa
Tempatan (PBT) Bandaraya di negeri Selangor dan Malaysia,? kata Rodziah di dalam satu kenyataan media.

Pada 19 Dis, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan perlantikan Alinah, yang merupakan bekas Pengarah Eksekutif, Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

Alinah akan memulakan tugas sebagai Datuk Bandar Petaling Jaya bermula Jan 1 nanti.

Beliau sebelum ini pernah bertugas sebagai Timbalan Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Selangor, Ketua ADO Kuala Langat, ADO Penguatkuasa Pejabat Daerah Petaling, Ketua Penolong Setiausaha Kewangan SUK dan Ketua Penolong Setiausaha ICU, Jabatan Perdana Menteri.

Alinah menggantikan Datuk Mohamad Roslan Sakiman yang kini bertugas sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan).

?Semoga Datin Paduka Alinah Ahmad berterusan beroleh kejayaan dan meningkatkan kualiti hidup rakyat di negeri Selangor, khususnya untuk wanita,? kata Rodziah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.