Categories
NASIONAL

Himpunan Rakyat 12 Januari, PR Jumpa Ketua Polis Negara

Mat-Sabu-Pas-Grafik123

PETALING JAYA 2 JAN : Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) akan menemui Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar untuk mendapatkan kebenaran dan bantuan bagi memastikan Himpunan Kebangkitan Rakyat 12 Januari ini berjalan dengan aman.

Pengarah Himpunan Kebangkitan Rakyat, Mohamad Sabu berkata manakala jawatankuasa induk himpunan itu akan menemui Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Salleh.

Katanya, semua permohonan untuk dua pertemuan itu akan dihantar dalam minggu ini sebelum perhimpunan diadakan.

“Usaha untuk menghubungi kedua-dua polis itu akan dibuat melalui surat rasmi,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu itu turut mengharapkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi kebenaran untuk mengadakan perhimpunan yang akan berlangsung di Stadium Merdeka.

“Kami memilih Stadium Merdeka itu seperti mana yang disarankan Perdana Menteri kita ketika perhimpunan Bersih 3.0 lalu yang mahukan perhimpunan itu dilakukan di stadium.

“Bagaimanapun, pihak Stadium Merdeka masih belum memberi jawapan walaupun pihak kami sudah menghantar surat permohonan pada 26 Disember lalu,” katanya.

Timbalan Presiden PAS itu menambah pihaknya tidak menyediakan sebarang rancangan alternatif menukar lokasi perhimpunan itu sekiranya pihak stadium tidak memberikan kebenaran.

Beliau berkata perhimpunan yang bersifat santai itu akan diadakan bermula jam 2 hingga 5 petang dan pihaknya akan turut melancarkan ‘Deklarasi Rakyat 12 Januari’ yang akan dibaca di akhir perhimpunan.

Mat Sabu turut menjangkakan seramai 1 juta rakyat akan hadir ke perhimpunan itu yang turut dihadiri oleh badan bukan kerajaan (NGO) Anak, royalti, gabungan Bersih dan sebagainya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.