Categories
NASIONAL

‘Saya Tidak Biadap Tetapi Hanya Minta Beri Pendapat’

Mahasiswa Malaysia Bersatu Bersama Bawani 04

KUALA LUMPUR 23 JAN : Aktivis Pelajar, KS Bawani menafikan bersikap biadap sewaktu forum di Universiti Utara Malaysia(UUM) pada 8 Januari lalu sebaliknya hanya mahu memberi pendapat berhubung pendidikan percuma.

Pelajar Undang-undang UUM itu berkata, pendapat diberikan selepas Presiden Suara Wanita 1Malaysia, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin melontarkan pertanyaan seandainya terdapat solusi mengenainya.

“Dalam masa isu PTPTN itu Puan Sharifah ada tanya, mansuh PTPTN ada solusi ke? Jadi saya angkat tangan kerana saya ada pendapat saya,” katanya yang merupakan Penyelaras Gabungan Menuntut Pendidikan Percuma (GMPP) dalam Forum Kebebasan Akademik dan Hak Asasi di Dewan Perhimpunan Cina di sini malam tadi.

Tambahnya, dia hanya bertindak menyatakan pendapat selepas tidak diberi peluang semasa sesi soal jawab.

Dakwanya, sesi soal jawab yang sepatutnya berlangsung dalam beberapa peringkat seperti disingkatkan oleh penganjur.

“Ramai yang kata saya biadap tetapi saya tidak diberi peluang masa sesi soal jawab. Jadi saya nyatakan pendapat saya selepas itu dengan pergi ke pembesar suara.

“Saya pun tidak faham kerana forum itu ada bacaan ikrar kerana saya sudah banyak hadiri forum tetapi tak pernah diminta untuk baca ikrar,” katanya.

Forum tersebut juga disifatkan sebagai medan bagi ‘brainwash’ mahasiwa kerana katanya, ketika memperkatakan tajuk “Wanita Dan Politik” banyak dipaparkan video demo Bersih dan gambar protes PTPTN mahasiswa di Dataran Merdeka.

“Ditunjukkan Nurul Izzah dengan isu kebebasan agama dan Datuk S Ambiga dikatakan sebagai pencetus anarki negara.

“Forum semuanya memaparkan tentang pembangkang. Walaupun mereka tak menyatakan parti politik mana tetapi secara langsung kita boleh lihat sendiri. Isunya berkaitan satu pihak iaitu pembangkang,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.