Categories
NASIONAL SELANGOR

Wanita Dilengkapi Ilmu Mampu Pacu Perubahan

Hari Wanita Selangor 01

SHAH ALAM, 9 MAC : Setiap wanita khususnya di Selangor disarankan memantapkan diri dengan ilmu pengetahuan, kemahiran serta berintegriti dalam usaha memacu perubahan sesebuah negeri mahupun negara.

Hari Wanita Selangor 02Ini kerana menurut isteri Menteri Besar Selangor, Puan Sri Salbiah Tunut, wanita yang dilengkapi dengan ilmu berperanan besar dalam mencorakkan pentadbiran negara malah akan lebih dihormati oleh semua pihak.

Beliau turut menyarankan wanita supaya menggunakan pengaruh, kreativiti dan daya inovatif secara bijak dan efektif untuk mengilhamkan inspirasi perubahan.

“Wanita merupakan hawa yang berupaya menentukan perubahan dan menjatuhkan sesuatu perkara yang negatif. Wanita perlu memantapkan diri dengan kemahiran supaya lebih dihormati.

“Sepuluh peratus wanita kita dapati tergolong dalam kalangan cerdik pandai, malah Kerajaan Negeri Selangor turut menyediakan peluang untuk mengangkat wanita sebagai pemimpin.

“Kita harap bilangannya akan terus bertambah bagi membuktikan wanita mempunyai daya untuk menentukan perubahan,” katanya semasa merasmikan Sambutan Hari Wanita Sedunia 2013 Peringkat Negeri Selangor di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, di sini hari ini.

Sambutan yang bertemakan Wanita Penentu Perubahan Demi Keselamatan dan Keamanan Insan turut diserikan dengan acara Demonstrasi Masakan oleh Chef Yang Jamil, demonstrasi mempertahankan diri dan persembahan pentas oleh artis jemputan.

Hadir sama, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali dan Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar.

Hari Wanita Selangor 03Dalam pada itu, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi, Inovasi dan Kebudayaan, Rodziah Ismail turut menegaskan wanita bukan sahaja perlu menjadi bahan ikutan, malah perlu menjadi sebahagian daripada pimpinan yang menentukan visi untuk memastikan kejayaan sesebuah negeri itu tercapai.

Sementara itu, Mizrah Mohd, 40, menyambut baik saranan Kerajaan Negeri untuk lebih giat memartabatkan peranan wanita dalam pentadbiran sesebuah negeri.

Katanya, ia bagi membuktikan wanita juga mampu berdaya saing dan mampu melontarkan idea kreatif untuk bersama-sama memacu kejayaan negeri.

“Saya menyeru semua golongan wanita termasuk diri saya sendiri supaya yakin kepada kebolehan diri sendiri dan terus berusaha untuk mencapai kejayaan. Semoga wanita dan lelaki bekerjasama untuk melindungi wanita dan tidak menindas golongan yang lemah ini,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.