Categories
SELANGOR

Konvokesyen Unisel Kali Ke-7 Pada 9 Mac

Unisel Konvokesyen 2012 03

SHAH ALAM 7 MAC : Seramai 341 graduan Universiti Selangor (Unisel) termasuk 57 pelajar yang mengikuti program Diplima Kejuruteraan Jepun/Unisel Japanese Associate Degree Programme (JAD) akan menerima ijazah serta diploma masing-masing.

Ia akan diserahkan dalam Istiadat Konvokesyen Ketujuh Unisel yang akan berlangsung pada 9 Mac ini di Dewab Pro-Canselor, Kampus Unisel di sini.

Naib Canselornya, Prof Dr Anuar Ahmad berkata, istiadat itu akan dirasmikan oleh Canselor Unisel, YAM Tan Sri Datuk Seri Raja Arshad Raja Tun Uda yang turut akan dihadiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Kumpulan 57 pelajar cemerlang ini ditaja sepenuhnya oleh Yayasan Pelajaran MARA (YPM) yang dipilih daripada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk mengikuti program JAD di Unisel yang dijalankan sejak 2005.

“Sehingga kini seramai 547 graduan JAD sudah menamatkan pengajian di Unisel,” kata Prof Dr Anuar ketika sidang media di pejabatnya di sini.

Jelas Prof Dr Ahmad, mereka akan berlepas ke Jepun pada 25 Mac depan bagi menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda yang dibiayai sepenuhnya oleh YPM selama dua tahun yang bergabung di bawah 15 konsortium Universiti Jepun.

“Program JAD adalah projek khas Kerajaan Malaysia menerusi konsep Dasar Pandang Ke Timur untuk pelajar Bumiputera menyambung pengajian mereka di Jepun.

“Pelajar perlu mengikuti pengajian JAD di Malaysia dengan menguasai bahasa Jepun sepenuhnya selama tiga tahun bagi mengikuti program Diploma Kejuruteraan Mekanikal, Diploma Elektrikal dan Kejuruteraan Elektrik Teknikal Jepun,” kata beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.