Categories
NASIONAL SELANGOR

UITM Kaut Hadiah Pertandingan Rekabentuk Rumah Mampu Milik Selangor

SHAH ALAM 20 SEPT : Sekumpulan pelajar arkitek daripada UiTM Shah Alam memenangi tempat pertama dalam pertandingan rekabentuk unit rumah mampu milik (RMM) anjuran Kerajaan Selangor.

Kumpulan itu yang dinamakan ?Superblock? menerima wang tunai RM 12,000 beserta sijil.

Manakala tempat kedua dimenangi kumpulan ?Rekabentuk S&V Residents? juga daripada UiTM Shah Alam yang menerima RM 8,000.

Tempat ketiga pula dimenangi kumpulan ?Rekabentuk Urban Renewal Openness? daripada UiTM Seri Iskandar di Perak.

Tujuh perserta lain menerima saguhati RM 1,000. Kesemua hadiah tersebut disampaikan di dalam satu majlis di sini oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Dalam ucapannya Abdul Khalid berkata, pertandingan yang dianjurkan ini diharap mampu merangka garis panduan baharu bagi pembangunan RMM.

“Kita harap agar idea yang diserlahkan oleh para pelajar IPTA pada reka bentuk ini dapat menghasilkan bangunan dengan kos yang berpatutan di pihak pemaju dan mampu dibayar pembeli rumah.

“Ia juga seharusnya berkonsepkan green building, mesra alam sekitar dan berfungsi sebagai pusat pembangunan komuniti berpusat,” jelasnya.

Pertandingan anjuran bersama Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor itu disertai 65 peserta daripada empat Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Mereka adalah Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Malaya (UM).

Pertandingan tersebut bermula pada 10 September lalu dan diadili oleh tujuh juri professional yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.