Categories
NASIONAL SELANGOR

Takut Hilang Kuasa Punca Umno-BN Tangguh Pilihan Raya

Kediaman Rasmi MB Majlis Ramah Mesra dengan Dun Ijok dan Bandar Tun Razak 05

SHAH ALAM 26 JAN : Umno-BN didakwa menangguhkan pilihan raya beberapa kali kerana kajian dijalankan membayangkan gabungan itu akan kehilangan kuasa di Putrajaya.

Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Chegubard berkata Umno-BN kini kelihatan dalam keadaan terdesak bagi mengekalkan kuasa diperolehnya.

Katanya, maklumat dari sumber yang boleh dipercayai menyatakan Umno-BN pernah cuba mengadakan Pilihan Raya Umum Ke -13 (PRU13) tetapi melupakannya kerana tidak yakin bagi memenanginya.

“Untuk pengetahuan semua, empat kali Umno-BN pernah cuba panggil pilihan raya. Tanya pihak Kemas, tanya cikgu sekolah, tanya polis dan tanya pimpinan Umno, mereka telah diarah bersedia empat kali sebelum ini.

Kediaman Rasmi MB Majlis Ramah Mesra dengan Dun Ijok dan Bandar Tun Razak 06“Tetapi ternyata keempat-empat kali mereka tidak boleh panggil pilihan raya sebab kajian menyatakan kalau dia panggil pilihan raya iaitu Umno-BN bukan saja gagal merampas Selangor tetapi dipaksa keluar dari Putarajaya,” katanya ketika berucap dalam majlis meraikan jentera pilihanraya Ijok dan Bandar Tun Razak di sini malam tadi.

Turut hadir, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun, katanya, Umno-BN pada masa ini tidak boleh lagi mengelak PRU13 kerana tempoh masa bagi pembubaran parlimen dan DUN semakin hampir ke penghujung.

Tegasnya, sama ada setuju atau tidak, pembubaran DUN akan bermula di Johor pada 21 Mac depan diikuti negari lain serta di peringkat parlimen pada April.

Naib Presiden PKR merangkap Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, rakyat perlu bangkit bertindak bersama Pakatan Rakyat (PR) demi memastikan pentadbiran negara diuruskan dengan betul dan bertanggungjawab.

“Kita nak tadbir dan selamatkan Malaysia bukan berasaskan dendam. Tun Dr Mahathir Mohamad bersaralah, kita tidak berminat untuk memenjarakan beliau.

“Kita berminat untuk menyelamatkan wang rakyat dan memastikan anak cucu kita dapat menikmati kehidupan berkualiti, tidak seperti mereka yang terus mengkhianati perjuangan rakyat,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.